Kontakt-ikon for uforpligtende samtale +45 70 22 12 92
info@aquila.dk

SPUMA sejrede over hedevandsbehandlinger

Med en målsætning om ikke at bruge kemikalier måtte anlægsgartneren Svein Boasson AS i Norge sande, at intet virker helt så godt som SPUMA, hvis man stadig vil helt af med ukrudtet.

Af Anne Vegeberg Hansen

Det er ikke helt ligegyldigt, hvad det er for en type termisk ukrudtsbehandling, man tyer til, når man ønsker at vige uden om sprøjtemidlerne. Det måtte norske Svein Boasson AS sande, da anlægsgartneren tilbage i 2018 kun havde opnået middelmådige resultater med varmtvandsbehandling af de uønskede spirer.

Men så købte de en SPUMA:

“Vi prøvede forskellige maskiner, og jeg tror, vi havde SPUMA i en uge eller to – og den virkede perfekt,” fortæller Christer Andersen, der er projektingeniør hos Svein Boasson AS.

I bæredygtighedens navn

Anlægsgartneren har i årevis haft en målsætning om at være bæredygtig og undgå brug en af kemikalier. Og derfor havde firmaet forsøgt sig med mere traditionelle varmtvandsbehandlinger af ukrudt i en årrække. Men alt for ofte varierede resultaterne.

Det varme vand blev hurtigt afkølet, når det ramte jorden, og omgivelsestemperaturen havde også for stor indflydelse på resultatet og den tid, der blev brugt på at kontrollere temperaturen.

Portrætbillede af Christer Andersen fra Svein Boasson A/S
“Det (SPUMA, red.) virker jo selv mod invasive arter og i mange tilfælde mindst lige så godt og hurtigt som kemikalier. Med SPUMA kan du derudover vide dig sikker på, at det, du dræber, er kun det, du ser. Der er ikke nogen skjulte partikler eller spirer, der risikerer at blive beskadiget udover de uønskede frø fra ukrudtet i det øvre jordlag,” udtaler Christer Andersen fra anlægsgartneren Svein Boasson AS. Kilde: Svein Boasson AS

“Afstrømning af koldt vand tjente også som mad til eksisterende ukrudt og frøkapsler. I tørre perioder opdagede vi, at det kort efter behandlingen begyndte at spire igen omkring det behandlede område,” tilføjer Crister Andersen.

Men det har til gengæld ikke været tilfældet med SPUMA, hvor Svein Boasson AS ikke alene oplever bedre resultater, men også mere holdbare resultater med et behov for færre behandlinger af et område året efter den første omgang SPUMA.

Et højere niveau

Christer Andersen anser således SPUMA for et system, der tager termisk ukrudtsbekæmpelse med brugen af ​​varmt vandet skridt videre fra de traditionelle leverandører af varmtvandsløsninger.

“Jeg mener, at det især er kombinationen af skummet og så den korrekte varmvandstemperatur, der gør forskellen. Skummet sikrer, at temperaturen i vandet bevares længere. Den præcise høje temperatur får cellestrukturen i ukrudtet til at dø eller svække omgående. Ukrudtsfrøene mister også evnen til at vokse. Det giver meget tilfredsstillende resultater,” lyder vurderingen fra projektingeniøren ved Svein Boasson AS.

Græs er vokset op mellem brosten, hvor den ene halvdel er behandlet med SPUMA, mens den anden halvdel er behandlet med traditionel hedevand. Græsset er helt væk mellem brostenene, der hvor man har brugt SPUMA.
Svein Boasson AS forsøgte sig først med mere traditionel hedevandsbehandlinger af en brostensbelægning, hvor græs og ukrudt var vokset op i mellem stenene. Derefter forsøgte de sig med SPUMA på en del af belægningen. Resultatet taler for sig selv. Kilde: Svein Boasson AS

Skummet indebærer desuden den ekstra fordel, at man lettere kan se, hvor langt man er kommet med en behandling, påpeges det. I modsætning til traditionelle varmtvandsmetoder, hvor de ofte kunne komme i tvivl om, hvorvidt et areal var blevet taget:

“Når det kom til spredning i større områder, var det svært for vores operatører at se, hvilke dele der var blevet behandlet, fordi der ofte er vådt på jorden her nordpå i Bergen,” forklarer Christer Andersen.

En kvindelig medarbejder fra anlægsgartneren Svein Boasson A/S spreder det termiske bekæmpelsesmiddel SPUMA hen over nogle brosten.
Det norske anlægsgartnerfirma Svein Boasson AS anvender SPUMA til at bekæmpe ukrudt hos private grundejere såvel som offentlige myndigheder. Især på beton, grusveje og stenbelægninger virker det godt, oplyser nordmændene. Kilde: Svein Boasson AS

Yderst brugbar maskine

Generelt vurderer Christer Andersen, at SPUMA også er lettere at betjene, da maskinen er bygget sådan sammen, at man kun skal tænde og bruge 3-4 knapper til at sikre en optimal behandling. Dertil skal det nævnes, at maskinen kan bruges til andet end at lægge SPUMA ud.

Svein Boasson AS bruger den således også til rengøring af blandt andet havne i løbet af vinteren:

“Vi bruger maskinen det meste af året, og det er hver dag i typisk op til 16 timer om dagen. Og vi bruger den på alle slags overflader – ikke kun til at fjerne ukrudt. Selv på hustage, hvor den formår at holde trykket, selvom vi rakte 10 meter op. Det, synes jeg, er ret cool,” oplyser Christer Andersen.

Ønsker du at blive klogere på SPUMA?

SPUMA er en termisk metode, der er udviklet i et samarbejde mellem NCC Roads og Aquila Triventek for mere end 20 år siden.

Varmt vand med en meget præcis temperaturregulering kombineret med et isolerende lag skum – bestående af plantesukker og stivelse – spredes ud over ukrudtet, som bliver påvirket af varmen i op til fem minutter. Den præcise og høje temperatur ødelægger plantens cellestruktur, mens roden og planten tørrer ud omgående.

Samtidig bidrager langtidsvirkningen af skummet til, at frø i de øverste jordlag forhindres i at spire og sprede sig. Det isolerende lag af skum formår desuden at dække alle flader på ukrudtet, hvorfor det er nemmere at kontrollere behandlingen sammenlignet med andre termiske bekæmpelsesmetoder.

SPUMA er 100 procent fri for pesticider, uden brandfare og sikrer op til 100 ukrudtsfrie dage efter én behandling.

Kontakt

Torben Andreasen ved sit skrivebord hos Aquila Triventek.

Torben Andreasen

Administrerende direktør T: +45 20 48 86 90 M: ta@aquila.dk